Skattestigning i Odense

Skattestigning i Odense

Skrevet af Helle Nielsen i Fra Formanden

Skattestigning i Odense

Bølgerne går højt i Odense i disse dage. Borgmester Anker Boye har skaffet flertal – rødt flertal – for at forhøje skatten fra 24,5 procent til 25,5. Foreløbigt er det blot et forslag, men de borgerlige partier er bestemt ikke tilfredse.

Indrømmet. Det havde da været sjovere at undvære en skattestigning, men Anker Boyes forslag er heller ikke for sjov. Tværtimod. Kommunen er ligesom adskillige andre – om ikke alle – kommuner presset på økonomien på grund af det såkaldte omprioriteringsbidrag, Venstre-regeringen har indført. Direkte oversat er det en tvungen besparelse, som i Odenses tilfælde betyder, at kommunen skal sende 85 millioner kroner til Christiansborg.

Det er mange penge, og i fagbevægelsens optik er der grund til at anerkende Anker Boyes motiver, som blandt andet drejer sig om arbejdsmiljø: I Fyens Stiftstidende siger han, at grænsen er nået i forhold til de ansatte. Vi kan ikke presse dem yderligere. De har, som borgmesteren formulerer det, “fået vabler”. Og han tilføjer, at kommunen “mangler hænder”.  I LO vil vi selvfølgelig holde øje med, at pengene – hvis skatteforhøjelsen bliver en realitet – også bruges, så medarbejderne kan mærke det.

Skatteforhøjelsen handler også om, at Odense har brug for de ekstra penge for at sikre fortsat vækst og velfærd. Kommunen vil gerne tiltrække nye virksomheder, og de kommer kun, hvis de kan lokke medarbejderne til en by med gode institutioner, velfungerende skoler og attraktive fritidstilbud.

Vækst og velfærd er altså ikke hinandens modsætninger. Men hinandens forudsætninger. Eller som forskningschef Kurt Houlberg siger til avisen: “Langt de fleste er villige til at betale mere i skat, hvis der kommer bedre service”.

Det er en fin pointe, som de borgerlige i byrådet bør nærlæse. I stedet for at beklage sig over, hvad skatteforhøjelsen koster, bør de dvæle ved, hvad vi får pengene. Og så bør de stille sig tilfredse med, at Odense – selv hvis skatten sættes op som foreslået – stadig vil have Fyns laveste skatteprocent.

15 jan 2016


});