Pasningstilbud skal tilpasses arbejdsmarkedet

Pasningstilbud skal tilpasses arbejdsmarkedet

Skrevet af Nicolai i Fra Formanden

– Bragt i Erhverv+ d. 06-09-2018

Jeg kan selv huske det, kampen med at få børn, arbejde og fritid til at passe sammen. Det var hårdt, men vi fik det at gå op. Det er ikke alle der kan det, og virkeligheden i dagens Danmark, er ikke den samme virkelighed som da jeg havde små børn, mange ting har ændret sig og derfor skal pasningstilbud også følge med tiden. Alligevel ser vi at pasningstilbuddene er blevet dårligere, og mindre fleksible, hvilket i sidste ende går ud over arbejdsudbuddet og væksten.  

Hvis du ser ud over din arbejdsplads, vil godt hver tredje kollega have oplevet negative konsekvenser for deres arbejdsliv, som følge af ufleksible åbningstider i deres børns pasningstilbud. Det viser en ny undersøgelse som er lavet for LO. For at være helt ærlig fik jeg morgenkaffen godt galt i halsen da undersøgelsen første gang dumpede ind i mailboksen. Jeg er chokeret, og det er noget der efter min mening ikke kan gå hurtigt nok med at få ændret.  

Det går godt for væksten på Fyn, men det holder ikke hvis besparelser på pasningstilbud skal gå ud over den vækst vi oplever netop nu. F.eks. viser tal fra børne- og socialministeriet at Odense kommune ligger blandt de kommuner i Danmark der har flest lukkedage, hvorimod Kerteminde kommune f.eks. klare sig markant bedre. Men det er på tide at sørge for at arbejdslivet og familielivet kan passe sammen, gør man ikke det er det skidt for forældrene, det er skidt for beskæftigelsen, men det er også aldeles skidt for erhvervslivet og væksten. Især i en tid hvor man forventer at der er større mobilitet i jobsøgningen. 

Når pasningstilbuddene ikke passer til arbejdsmarkedet, rammer det alle, men nogle grupper er hårdere ramt end andre. De grupper der er hårdest ramt, er dem med skæve arbejdstider. Problematikken har været kendt i mange år inden for rengøringsområdet, hvor mange rengøringsassistenter oplever aldeles skæve arbejdstider. Vi oplever også at nye grupper af lønmodtagere støder på problematikken i højere grad end tidligere, nemlig ansatte i servicebranchen. Danmark har valgt at liberalisere lukkeloven. Det betyder at en hel ny gruppe, og en ganske stor en af slagsen, oplever eller kommer til at opleve problemer med at få arbejdsliv og familieliv til at hænge sammen. Samtidig kan man se at antallet af ansatte i servicebranchen er steget med 57.000 fra 2008 til 2015, hvilket sætter problematikken ret godt i perspektiv.  

Jeg mener at det er på tide at tænke en smule fremsigtet og sikrer at der kommer bedre og mere fleksible pasningstilbud på Fyn. Det går nemlig så godt på Fyn, hvorfor så lade os bremse af de penge kommunerne kan spare på kort sigt ved at have mange lukkedage, som i Odense. Vi har brug for væksten, dermed også bedre pasningstilbud.  

07 sep 2018


});