Fyn er på rette vej med flere unge på erhvervsuddannelser

Fyn er på rette vej med flere unge på erhvervsuddannelser

Skrevet af Nicolai i Fra Formanden

Klumme i Erhverv+ d. 13. august 2020

– Når jubelen over rekordoptag på universiteter og professionshøjskoler har lagt sig, må vi huske, at erhvervsuddannelserne er mindst lige så vigtige. Vi skal hjælpe vores unge til at se på hele paletten af uddannelser. Både de korte og lange, de faglige og de akademiske. Det kommer Fyn og fynsk erhvervsliv længst med, skriver Helle Nielsen, formand for LO Fyn. Pressefoto

Rekordmange unge begynder i år på en mellemlang eller videregående uddannelse. Alene Syddansk Universitet har optaget mere end 5400 studerende, og UCL-Erhvervsakademi og Professionshøjskole i Odense åbner 1. september dørene for mere end 4000 nye studerende.

På landsplan går næsten 70.000 unge nu i gang med en uddannelse. Erhvervsakademierne hitter, ligesom flere unge end nogensinde er optaget på uddannelser indenfor it, naturvidenskab og teknik.

Det er godt for både den grønne omstilling og vores position som et af verdens mest digitaliserede lande. Kvalificeret arbejdskraft på felter som teknologi, naturvidenskab og it er alfa og omega for, at danske virksomheder fortsat kan sikre vækst, arbejdspladser og dermed velfærd.

Så vi skal have armene oppe over, at den unge generation satser mere på uddannelse end nogensinde. Men når jubelen over rekordoptag på universiteter og professionshøjskoler har lagt sig, må vi huske, at erhvervsuddannelserne er mindst lige så vigtige. Vi skal sikre os, at Generation Klog også har skruet hænderne rigtigt på.

På uddannelsesområdet går medierne i selvsving to gange årligt. Når studenterhuerne fejres i juni, og når antallet af optagede på mellemlange og videregående uddannelser offentliggøres en måned senere. Men det er også hammervigtigt, at erhvervsuddannelserne kommer på forsiden.

For at sige det lige ud har medierne i mange år haft en snobbet og uklædelig tilbøjelighed til at springe over dækning af erhvervsuddannelserne. Det er både forstemmende og ærgerligt.

Faktum er nemlig, at det er lige så afgørende for danske virksomheder, vækst og velfærd, at unge får et svendebrev som industritekniker, elektriker eller plastmager som at kemiingeniøren og økonomen får en kandidattitel.

Det er helt centralt, at vi får flere unge til at få øjnene op for erhvervsuddannelser, der også giver gode job, pæne lønninger og mange karriereveje. Og her duer det ikke, at medierne nedprioriterer dækningen af erhvervsskolerne, og hvad en faglig uddannelse kan være springbræt til.

Fyn er heldigvis på rette vej, når det handler om at få unge til at søge erhvervsuddannelser. Faktisk er Langeland og Nordfyn de kommuner i Danmark, hvor flest unge søger en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen. I de to kommuner søgte cirka hver tredje elev i 9. og 10. klasse i år ind på en erhvervsskole for at blive for eksempel finmekaniker, murer eller sosu.

På landsplan var det i gennemsnit kun hver femte elev, der søgte ind på en erhvervsuddannelse direkte fra folkeskolen i år. Bortset fra Odense og Svendborg ligger alle andre fynske kommuner et pænt stykke over gennemsnittet.

 

“For at sige det lige ud har medierne i mange år haft en snobbet og uklædelig tilbøjelighed til at springe over dækning af erhvervsuddannelserne. Det er både forstemmende og ærgerligt. Faktum er nemlig, at det er lige så afgørende for danske virksomheder, vækst og velfærd, at unge får et svendebrev som industritekniker, elektriker eller plastmager som at kemiingeniøren og økonomen får en kandidattitel.”

 

 

Således søger cirka hver fjerde afgangselev i Faaborg-Midtfyn, Nyborg, Kerteminde og Assens ind på en erhvervsuddannelse.

Det er godt for fynske virksomheder, at flere unge får øjnene op for de mange gode job- og karrieremuligheder, som faglige uddannelser giver. Men vi er ikke i mål. Mange flere unge skal have en faglig uddannelse, hvis vi ikke om få år skal stå i en desperat mangel på håndværkere, smede og så videre.

Men vi må heller ikke glemme, at produktionsdanmark kun kan vækste, hvis der er veluddannede pædagoger, lærere og sosu’er. I løbet af få år risikerer vi at mangle kernetropperne i den offentlige sektor. Også her på Fyn.

Hvis vi ikke trygt kan aflevere vores børn i daginstitutioner og have tillid til, at ældreplejen er god, vil det ramme erhvervslivet. Tingene hænger sammen, og derfor skal vi hele tiden huske balancen og ikke bare hylde de unge, der vil uddanne sig til ingeniører men også de unge, der vil være verdensmestre i pleje og pædagogik.

Fyn er på rette vej – men vi kan godt gøre det endnu bedre og hjælpe vores unge til at se på hele paletten af uddannelser. Både de korte og lange, de faglige og de akademiske. Det kommer Fyn længst med.

Derfor bør uddannelsesinstitutioner, borgmestre, erhvervsorganisationer og fagbevægelse på Fyn gå sammen for at sætte fokus på alle uddannelsernes værdi og få det ud til både medierne og de unge.

 

25 aug 2020


});