Fortsat ikke ligestilling

Fortsat ikke ligestilling

Skrevet af Helle Nielsen i Fra Formanden

Vi fejrer fortsat – Kvindernes Internationale Kampdag – også i Danmark.

Vi fejrer 100 året for stemmeretten d. 8. marts i LO Fyn.

 

Det betød et stort skridt på vejen mod ligestilling mellem mænd og kvinder. Men vi har ikke nået målet endnu, og derfor må vi tage flere skridt. Det kan virke mærkeligt, at man for kun 100 år siden ikke anerkendte kvinders ret til at stemme, men på samme måde vil kommende generationer måske i 2115?? se tilbage på vor tid med en vis forundring. Der er nemlig stadig ikke ligestilling, og tilsyneladende ønsker flertallet af vores folketingspolitikere ikke at gøre noget ved det.
Omkring halvdelen af alle verdens lande anerkender en eller anden form for kønskvotering til parlamentsvalg, ligesom vi kun skal se til Norge for at finde kvoteringer for bestyrelsesmedlemmer af børsnoterede virksomheder. Hvorfor er ligestillingen sat på stand by i Danmark? Det er ærgerligt. Det er ærgerligt for ansatte i de lavtlønnede kvindefag, der må strejke for at blive hørt. Det er ærgerligt for kommunale byråd, hvor forholdsvis få kvinder får en taburet, og det er ærgerligt for alle de organisationer og virksomheder, som går glip af handlekraftige kvinder med kompetencer. Vi fik en grundlovsændring for 100 år siden, og når den er historisk, så vidner det om, at udvikling ikke kommer af sig selv. Derfor skal vi have endnu en lov, og den skal sikre, at det ikke kun er mænd, der er repræsenteret i erhvervslivet, men at kvinder også får plads. Der er rigeligt med dygtige kvinder, og en lov kan være det lille skub, der sikrer, at deres dygtighed kommer samfundet til gode. Vi kan lære af hinanden, og det skal vi anerkende. Med en lov, der sætter skub i udviklingen kan vi sammen opbygge en kultur, der er rummelig nok til, at både mænd og kvinder kan få lige muligheder for at opnå indflydelse. Kvindekampen bunder ikke i mavesurt mande had, men er en helt reel kamp for, at kvinder skal være bedre repræsenteret i et land, hvor de udgør omtrent halvdelen af befolkningen. Vi kan også bygge et samfund med ligestilling hurtigere end for 100 år siden, men det kræver lidt moderne anerkendelse af, hvilke redskaber vi har til rådighed. En lov om kvotering er et af de redskaber.

Vi skal mindes 100 års kamp for ligestilling, men vi skal også minde hinanden og regeringen om, at kampen fortsætter.

Netop derfor er der stadig noget at mødes om den 8. marts på Kvindernes Internationale Kampdag. I første omgang var det valgret for kvinder, som var hovedformålet med kampdagen i Danmark.

NU er det et spørgsmål om demokrati, mangfoldighed og retfærdighed i hele verden. Dagligt er kvinder udsat for vold og trusler. Kvinder bliver stenet til døde. Kvinder bliver voldtaget til døde. Kvinder bliver overhældt med brændstof og brændt til døde.

Ja, der er brug for, at markere 8. marts – også i 2015

LO Fyn fejrer 100 året for stemmeretten og samler ind til fagforenings kvinder i Paraguay sammen med 200 tilmeldte

09 mar 2015


});